0212 549 70 91 - 92

İnşaat Sektöründe Pik Döküm Kullanımı

İnşaat Sektöründe Pik Döküm Kullanımı

Pik bir dökme demir cinsi olarak geçer. Pik döküm ise yüksek fırından alınan, içerisindeki karbon yüksek oranda olan ve karbon oranı azaltılarak, önceden hazırlanan bir kalıba boşaltılarak ve yahut sıvı metal üzerine uygulanan döküm çeşidine verilen isimdir.

 Pik Döküm Nedir?

 Pik döküm, adından da anlaşılacağı üzere bir dökme demir cinsidir. Malzeme mühendisliği alanında ise pik yerine; kır dökme demir ya da lif (lamel) grafitli dökme demir tabiri tercih edilir. Pik, indiksiyon eritme ocakların da tekrardan eritilip biçimlendirilmektedir. Böylelikle demir döküm ve ya döküm adını alan ürünler elde edilir. Dökümcülük sektöründe kullanılan pik, genel olarak ürünün kullanım alanlarına göre sınıflandırılmaktadır. Pik dökümün diğer bir adı ise “Ham dökme demir” olarak bilinir.

Pik Döküm Özellikleri

 Pik döküm; içindeki karbon oranı yüksek olan yüksek fırından alınan ve karbon oranı azaldıktan sonra hazırlanmış bir kalıba dökülen ya da sıvı metal üzerine uygulanan döküm çeşidi olarak bilinir. Birçok alanda kullanım imkanı bulunmaktadır. Yüksek kaliteli ürünler çıkarması ile pik döküm performansı tercih edilmektedir. Pik döküm özelliklerine bakıldığında ise aşağıdaki gibi sıralanması mümkündür;

-Pik döküm %4 kadar yüksek bir karbon oranına sahip olmaktadır. Pik döküm içerisindeki karbon oranı çeşitli yollar ile azaltıldıktan sonra ingot halini alması ile dökülür.

-Pik döküm, çelik üretim ve dökme demir safhasından önceki ilk üründür.

-Pik dökümün diğer bir adı “Ham dökme demir” dir.

-500 kilo gramlık indüksiyon ocaklarında pik, yeniden eritilip biçim verilir. Neticede demir döküm veya döküm adını alan ürünler ve çeşitli gereçler elde edilir.

-Titreşim emme özelliğine sahiptir.

-Trafik yüklerinde mükemmel mukavemete sahiptir.

-Standart uzunluktaki borular adına genleşme miktarı ise 100 derece santigratta 3 mm.’dir.

-Pik döküm, sentetik malzemelere nazaran 7 ila 10 misli daha az genleşir.

-​​​​​Yangın ve aleve karşı dayanıklıdır. Yangın sırasında toksin gazlar çıkarmadığı için zehirlenmeye neden olmaz.

Pik Dökümün Kullanım Alanları

Yüksek fırın gibi tesisler de demir cevherinin ergitilmesi ile elde edilerek kum ya da metal kalıplarda katılaştırılan ve pik döküm içeriği dahilinde %2′ den fazla karbon bulunan demir-karbon alaşımı ve ya dökme demirdir. Pik döküm inşaat sektörün de yüzyıllardan beri tercih edilmektedir. Darbelere mukavemeti, sağlamlığı ve şantiye şartlarına dayanıklılığı nedeniyle inşaatlarda pik dökümü vazgeçilmez bir malzeme olarak görürüz.

 Aynı zamanda Pik döküm sanayide sektöründe de kullanılmaktadır.

 Pik Döküm Avantajları

 Pik dökümün inşaat alanı başta olmak üzere birçok sektörde kullanımı mevcuttur. Dayanıklılığı, mukavvemeti ve avantajları ile kullanım alanı genişlemekte ve günden güne daha fazla tercih edilmektedir. Pik döküm avantajlarına bakıldığı zaman aşağıdaki gibi bir sıralama yapmak mümkün olmaktadır.

-Borular, iş yerlerinde kolaylıkla kesilebilir. Bu işlem için Spiral kesme taşı ve ya boru kesme aparatı kullanılabilir.

-Çok çeşitli yüksek performanslı pik döküm bağlantı elemanları ve kelepçeler elde edilmektedir.

-Basit ve hızlı tatbikat sağlanır.

-Aşınmaya mukavemeti yüksektir.

-Dış etkilere mukavemeti yüksektir.

-Katı maddelerin drenajı vardır.

-Paslanmaz özelliği vardır.

-Çok uzun yıllar kullanılsa dahi çürümez.

-Sessizdir

-Yanmaz özelliği vardır. Bu sayede yangın sırasında toksin maddeler üretmez.

Pik Döküm Hangi Alanlarda Tercih Edilir?

 Günümüzde Pik döküm birçok farklı alanda kullanılan bir döküm çeşididir. Genel olarak özellikle pik döküm inşaat sektörü, otomotiv endüstrisi, havacılık endüstrisi ve enerji sektörü, makine ve ekipman imalatı gibi pek çok endüstride önemli bir rol oynar. Pik dökümün avantajlarından yararlanılan bu gibi alanlarda çeşitli parçalar, ürünler ve bileşenler üretilmektedir.

790 kez görüntülendi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZIN